Start 2020

FriedaGroep 8

Het is januari en we maken met elkaar een frisse start.

Achter ons, in het oude jaar, ligt een periode met veel extra ruimte voor gezelligheid. We vierden samen Kerst en Sinterklaas. Wat genoten van elkaars creativiteit die we kwijt konden in prachtige surprises die zijn gemaakt en ook in alle versieringen die we maakten om het klaslokaal gezellig aan te kleden. Op de momenten van samen vieren met cadeautjes, samen eten en samen zingen en overdenken, merken we dat we het goed hebben met elkaar als groep!

 

We zijn ook bezig geweest met het in groepjes doen van eigen onderzoek in het kader van onze nieuwe wereldoriëntatiemethode Blink. Zo onderzochten kinderen bijvoorbeeld de CO2 uitstoot van een lange afstandsvlucht en de gevolgen daarvan voor het klimaat. En in een van de presentaties werden we door een groepje meegenomen op de reis die Marco Polo maakte met een aantal tussenstops waarbij we informatie over die plek kregen onder het genot van een plaatselijke lekkernij zoals Italiaanse pizza en Turkse baklava. 

 

Inmiddels zijn we alweer van start gegaan met een tweede ronde van onderzoek doen. Dit keer staan deze in het teken van ‘wereldsterren’. Aan het eind van deze maand toveren we ons lokaal een middag om tot ‘belevingsmuseum’ waarin alle groepjes een standje inrichten over hun wereldster waarbij ze elkaar d.m.v. verschillende zintuigen van alles laten beleven over hun wereldster. 

 

Dit zo opschrijven maakt dat we ons extra realiseren dat we een prachtige groep kinderen hebben waar wij mee mogen optrekken. Dat maakt dat we ook met veel plezier vooruit kijken naar de maanden die voor ons liggen. 

 

Deze maanden wordt er vooral hard gewerkt. We gaan aan de slag met de Cito leerlingvolgsysteem toetsen en zijn elk bezig met onze eigen leerdoelen. Dat zijn leerstofinhoudelijke doelen, maar ook hebben de kinderen ontwikkeldoelen op bijvoorbeeld het gebied van werkhouding en planning. 

In februari gaan we voor de tweede keer met de kinderen en hun ouders om tafel om samen te bespreken wat wij denken dat het beste niveau van voortgezet onderwijs is. De kinderen gaan deze periode ook volop naar open lesmiddagen. Kortom een best intensieve en spannende tijd. 

 

Tussendoor is er ook nog tijd voor een feestje: vrijdag 7 februari vieren we als juffen onze verjaardag in de groep. De organisatie daarvan, inclusief inkopen doen, ligt grotendeels bij de kinderen en is inmiddels van start gegaan. 

 

Waar de kinderen ook erg van genieten zijn de lessen Wetenschap en Techniek die deze periode om de week worden verzorgt door meester Rick. Leuke en leerzame uren waarin de kinderen onderzoeksmatig bezig zijn met allerlei technische onderwerpen en waarbij vooral ook veel met de handen wordt gewerkt.