facebook Da Costaschool Soest    twitter Da Costaschool Soest    parnassys ouderportaal    mail Da Costaschool Soest    website Da Costaschool Soest    login kws

Groep 4

talentenlabs

Zie hier foto's van de tentoonstelling van talentenlabs.

Eerste periode zit er op!

Beste ouders van groep 4,

De eerste periode zit er al weer op. We zijn goed gestart dit jaar. We zijn weer begonnen met groepsvorming zodat de kinderen weer aan elkaar en ons kunnen wennen en wij ook aan hen. Het was voor sommigen best even wennen in groep 4 en naar ons idee zijn we nu lekker op gang. Hieronder vindt u per vakgebied waar we aan gewerkt hebben de afgelopen weken.

 

Voor rekenen hebben we eerst veel herhaald van groep 3 en zijn we nu begonnen met het rekenen tot 100. We zijn ook gestart met de tafelsommen: we starten met de tafel van 2. Het zou fijn zijn als u deze met de kinderen thuis ook kunt oefenen want het is van groot belang dat de kinderen deze kunnen dromen J. In de klas heeft u het misschien al gezien; we zijn met rekenen begonnen met ‘leren zichtbaar maken’. We zijn hier dit schooljaar als team mee bezig, u hoort hier later meer van!

 

Bij taal (methode Taalactief) hebben ze al veel woordsoorten geleerd; ze weten nu wat een zelfstandig naamwoord, bijvoeglijk naamwoord, werkwoord en lidwoord is. Ook hebben we diverse verhalen en een ‘elfje’ geschreven. We beginnen de tweede week na de vakantie met een nieuw thema ‘mijn school’.

 

Bij spelling (methode Taalactief) hebben we tot nu toe de volgende categorieën geleerd:

·         Woorden met 2 en 3 medeklinkers achterelkaar (barst, stroop)

·         Woorden met F/V (feest en vlag)

·         Woorden met S/Z (som en zon)

·         Woorden met ‘sch’ en ‘schr’(school en schrift).

 

Met schrijven hebben de kinderen eerst het werkboekje van groep 3 afgemaakt. Hierna zijn we begonnen met het leren van de hoofdletters. Tot nu toe hebben we de U, V, W, N, M en IJ geleerd.

 

Met technisch lezen hebben we veel aandacht besteed aan vloeiend lezen, aan het nemen van pauzes na leestekens en het leggen de juiste klemtoon. We hebben het blok deze week afgesloten met theaterlezen; dit is een korte dialoog (in dit geval tussen een boer en een koe) die in tweetallen geoefend en soms ook voorgedragen is. Ze zijn er erg enthousiast mee aan de slag gegaan, mooi om te zien welke stappen ze hier mee maken.

 

Nieuwsbegrip is voor de kinderen een nieuw vak dit jaar. Het is een methode voor begrijpend lezen maar dan aan de hand van het nieuws. Het zijn interactieve leeslessen en contextopgaven aan de hand van de actualiteit. Leerlingen maken oefeningen op papier en later ook op de computer. NOS Jeugdjournaal maakt wekelijks een filmpje bij het Nieuwsbegrip onderwerp. De kinderen zijn tot nu toe razend enthousiast!

 

Bij godsdienst zijn we aan het lezen over Jacob. De verhalen eindigen steeds erg spannend, ze vragen regelmatig of we echt niet even door kunnen lezen. We hebben ook weer een nieuw lied geleerd die ze al prachtig kunnen (mee)zingen; Ik wens jou (u kunt het opzoeken op youtube, uw kind laat het vast graag zien en horen).

 

We hebben vandaag nieuwe groepjes gemaakt, iedereen zit dan dus op een ander plekje. We doen dit bewust voor de vakantie zodat de spanning er een beetje af is, voor sommige kinderen is het afvragen op welk nieuw plekje je komt te zitten namelijk erg spannend…

 

Nu is het tijd om lekker een week bij te komen van het harde werken, we wensen jullie dan ook een hele fijne vakantie!

Thuis Oefenen

Als je het leuk vindt om thuis te oefenen op 

bijvoorbeeld: Bloon, Onlineklas of Computermeester.be

ga dan naar de Leerlingenpagina (rechtsboven op de homepage)

Tafels oefenen en Automatiseren

Een fijn programma om tafels te trainen is Onlineklas.nl. Verder kan hier ook het automatiseren heel goed geoefend worden.
Via de leerlingenpagina kan je hier op werken.

Bestanden groep 4